Vad är litografi?

litografiOm det ska talas i klartext så kommer faktiskt litografi att vara mycket förknippat med boktryckarkonsten. Nu är det dock så att boktryckarkonsten är något som uppfanns mycket tidigare än det som kallas för litografi, men det kommer att vara fullt möjligt att trycka både bilder, texter och olika ritningar samt kartor med hjälp av litografiska metoder. Metoden litografi uppfanns av en man vid namn Alois Senefelder år 1798. Här handlarde det då om att skapa tryck med hjälp av att teckna eller med oljekrita alternativt ett fett färgmedel på kalksten. Kalkstenen skulle då vara av ett mycket poröst material, men ej heller gå sönder vid belastningen av tryck.

Den princip som denna metod baseras på är att vatten och fett avvisar och stöter ifrån varandra. Här ritades det på kalkstenen med en oljekrita eller en annan fet färg, varefter stenen beströks med akaciagummi vilket lägger sig över de delar av stenen som saknar målade ytor. Efter detta tvättas den överflödiga färgen bort med terpentin och stenen sänks ner i vatten. Detta ser då till att alla ytor utom de med fet färg blir våta. Efter det täcks kalkstenen med tryckfärgen vilket medför att de våta ytorna inte fäster med någon färg.

När allt detta är klart trycks stenen mot ett papper, vilket då kommer att ge ett spegel vänt tryck precis som med alla andra tryckmetoder som existerar. Efter detta har tekniken gällande litografiska tryck moderniserats och används än idag. I det fallet handlar det mest om att använda så kallade tryckplåtar, men det är fortfarande precis samma metoder som används även om tekniken har gått framåt. Kanske skönt att något fortfarande får vara som förr, och varför skulle det finnas ett behov av att ändra något som faktiskt fortfarande fungerar alldeles utmärkt. Detta var området litografi och för dig som vill veta mera finns det mycket mer att läsa vidare om på denna hemsida.