5 anledningar till att besöka Marinmuseum i Karlskrona i vackra Blekinge

I Blekinges skärgård ligger Marinmuseum i Karlskrona. Tillsammans med Sjöhistoriska museet och Vasamuseet ingår marinmuseet i Statens Sjöhistoriska museer. Om du är intresserad av den svenska marinens historia är det hit som du ska ta dig – det är första anledningen. Grunden till museet lades år 1752 då den dåvarande kungen Adolf Fredrik inrättade flottans modellkammare i Karlskrona. Genom åren har museet haft flera lokaler men sedan 1997 ligger det på ön Stumholmen. Även du som är intresserad av arkitektur bör ta dig hit. Museibyggnaden är nämligen känd för sitt strama utseende.

shutterstock_423617626En spännande ubåtshall

Både barn och vuxna tycker att det är spännande med ubåtar. På nationaldagen 2014 öppnades en ubåtshall som både innehåller ubåtar samt en historisk utställning om dessa båttyper. De båtar som finns på museet är HMS Neptun och HMS Hajen. Det sista skeppet är Sveriges första ubåt. En annan mycket god anledning att besöka Marinmuseum och Karlskrona skärgård är närheten till bra fiskevatten. Faktum är att havet utanför stadens kust kallas för “Gäddriket”. Förutom gädda finns det gott om abborre och laxöring. Om du vill få tips om spön, fiskevatten och drag är internetsidan fiskedepan.se mycket bra och innehållsrik.

Gå under ytan

Museet har en undervattenstunnel där du kan upptäcka vrakdelar från 1700-talet. Utställningen berättar främst om vrak från Karlskronas skärgård men visar även upp delar från hela Sveriges undervattensvärld. Tack vare Östersjöns förmåga att bevara föremål kan dessa lämningar ge intressanta berättelser om vår historia. Eftersom Marinmuseum är ett statligt museum är det fritt inträde. Vad som kan vara bra att veta är att det regelbundet under året anordnas många speciella och roliga aktiviteter som rör hav, båtar och historia. I museet ligger också den fräscha restaurangen Skeppsgossen som varje dag, när Marinmuseum har öppet serverar lunch- och salladsbuffé. För barn finns en speciell barnmeny.